BRENG DE PILLEN BIJ DE PATIËNT IN DE KEMPEN
Bergeijk, 19 december 2014

Het bericht dat apotheken in De Kempen stoppen met nacht- en weekenddiensten heeft voor veel onrust gezorgd, niet alleen onder ouderen. Het aangereikte alternatief om buiten de reguliere winkeltijden medicijnen in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven op te halen lijkt niet bedacht vanuit het perspectief van de patiënt. Het oplossend vermogen van instituties als zorgverzekeraars en apothekers schiet schromelijk tekort. Als dit alles is wat zij kunnen bedenken plaatsen zij zich met deze opstelling buiten de oplossing van het probleem.

Autoritje vaak geen optie
Als je huisarts medicijnen voorschrijft buiten de winkeltijden is er kennelijk echt iets aan de hand met jezelf, met een naaste of met een dierbare. Voor lang niet iedereen is dan een autoritje van vijftig kilometer een optie, nog afgezien van de reis.

Als het gaat om oude of heel jonge patiënten leidt het ook tot extra onrust om hen alleen te laten.

Inwoners zijn de klos
Het is langzamerhand wereldvreemd om dit soort problemen te veroorzaken door vast te houden aan winkeltijden. Zorgverzekeraars en apothekers komen er niet uit; gemeenten gaan er niet over en hebben wel wat anders aan hun hoofd; alternatieven van huisartsen worden afgeschoten omdat een langjarig perspectief ontbreekt.

Het is duidelijk dat de oplossing niet uit die hoek zal komen. En voorlopig zijn de inwoners dus de klos.

Zelf iets bedenken
Dat hoeft natuurlijk niet. We kunnen ook zelf iets bedenken. Want waar gaat het nou eigenlijk om? Willen we een 24-uurs apotheek op loopafstand in De Kempen of willen we snel de juiste strip pillen bij een patiënt hebben? Brengen we de patiënt bij de pillen of de pillen bij de patiënt? Ik denk dat laatste, en dat is een oplosbare logistieke uitdaging.

Een huisarts met een smartphone kan zijn recept in een flits bij een ziekenhuis apotheek krijgen, en een koerier op een motorfiets is binnen een uur op ieder adres in De Kempen. Dat is al een heel andere puzzel om op te lossen en ik denk een stuk eenvoudiger.

De wethouders in De Kempen gaan er niet over, maar zij hebben een heel groot belang bij een snelle en goede oplossing. Wie van hen gaat als eerste eens wat telefoontjes plegen? Welke ondernemer springt per 1 januari 2015 in dit gat?

Klein probleem
Eigenlijk is het maar een klein probleem en dat kun je klein oplossen. Als je dat niet doet wordt het vanzelf groot. Dan wordt de Brabantse Kempen een gebied waar je ‘s nachts en in het weekend om de verkeerde redenen minder medische zorg krijgt dan in de stad. Dat is heel slecht voor de leefbaarheid, niet alleen voor ouderen maar ook voor jonge gezinnen. Dat willen we niet.

In de slimste regio van de wereld moeten we hier een oplossing voor kunnen bedenken. De Kempen is onderdeel van de Metropool Regio Eindhoven, we liggen niet in Buiten-Mongolië....

Frank Smit
Fractievoorzitter VVD Bergeijk
Tel.: 0497-555715 / 06-41600629
Stuur me een mail