LOKAAL VERBOD PELSDIERHOUDERIJ (NERTSEN)
Bergeijk, 12 mei 2016

"Wij zijn van mening dat het fokken van dieren alleen voor hun vacht moreel niet acceptabel is", aldus de PvdA in een brief aan burgemeester A. Callewaert. De VVD denkt dat veel Bergeijkenaren deze gedachte hebben, en misschien niet onterecht. De PvdA vroeg of de partijen zich konden uitspreken voor een verbod op het houden van Nertsen.

Kunnen we er wat mee?
Dit klinkt allemaal heel nobel, maar juridisch kunnen we hier als gemeenteraad helemaal niets mee. De gemeente gaat er namelijk niet over of er wel of geen pelsdierhouderijverbod komt in Nederland.

Binnen de bestaande kaders en wetgeving die democratisch tot stand is gekomen (in samenwerking met de PvdA in Tweede en Eerste Kamer) mag een nertsenhouderij verhuizen, mits het niet meer dieren betreft dan op de huidige locatie is vergund en het geen nieuw bedrijf betreft (of overdracht van het bestaande bedrijf).

Slecht signaal
Je geeft tegenstanders van de nertsenhouderij hiermee valse hoop, het gevoel dat we als raad hier iets mee kunnen. Dat moet je als politiek niet willen, enkel spreken voor de bühne en zo verontruste inwoners het gevoel geven: 'de gemeenteraad lost dit wel even voor u op'.
Iets minder voor de bühne, graag!

Bart Verhagen
Fractievoorzitter VVD Bergeijk
Tel.: 0497-571809 / 06-44881010
Stuur me een mail