Één van de eerste uitdagingen waar ik 5 jaar geleden mijn tanden in mocht zetten was de voorgenomen sluiting van de school op de Weebosch. De gemeente heeft als beleid dat in iedere kern een gezond faciliteiten niveau aanwezig moet zijn en de school hoort daarbij. Missie 1: overtuig een schoolbestuur verantwoordelijk voor zo’n 30 scholen in de regio dat ze deze (kleinste) school niet moesten sluiten.
Daarnaast was er in de jaren daarvoor een scheur in de samenwerking tussen scholen en opvang enerzijds en de gemeente anderzijds ontstaan: er was destijds gezamenlijk ingezet op een groot kindcentrum op het evenemententerrein bij de Kattendans, waar meerdere kleine scholen en opvanglocaties zouden samenkomen in één groot complex. De gemeenteraad vond dat tot verdriet van de samenwerkingspartners te groots en niet bij Bergeijk passen.
Ik herinner me goed dat gedurende mijn eerste weken in Bergeijk Tim Sonnenberg en Yfke Vroentjes mij op een wandeling hebben genomen, keurig op 1,5 meter afstand van elkaar, want het was Corona-tijd. We liepen langs de basisscholen Zonnesteen, Regenboog en Beatrix en daarna langs de Kattendans. Alles op loopafstand van elkaar en de Beatrix, hoe pittoresk de uitstraling ook, was duidelijk toe aan grondige renovatie of nieuwbouw. De boodschap was duidelijk: hier moet echt wel wat gebeuren. Missie 2: alle partijen aan tafel krijgen en afspraken maken gericht op de toekomst; een integraal huisvestingsplan (IHP) voor onderwijs en opvang. Passend bij de toekomst en de schaal van Bergeijk. Een spannend traject, zeker als je ziet dat het meer dan €12 miljoen gaat kosten verspreid over ruim een decennium. Met brede overeenstemming aan de raad aangeboden en door de raad aangenomen.
Vier jaar later zijn we toe aan de herijking van dit eerste integrale huisvestingsplan over alle 9 basisscholen in Bergeijk, over kinderopvang, peuteronderwijs en de samenwerking met ons Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). De Fonkeltuin op de Weebosch is, na jaren van krimp en met een nieuw profiel, een groeiende school. Van de prachtige groene omgeving wordt in het nieuwe lesconcept dankbaar gebruik gemaakt: les in de klassen én in de natuur. Naast de Beatrix wordt een nieuwe school gebouwd, waarin de toekomstige fusieschool van Beatrix en Zonnesteen komt. De Regenboog is druk met plannen maken voor de renovatie van hun school, inclusief de locatie die de Zonnesteen achterlaat. Ondertussen is van het monumentale schoolgebouw in Riethoven het dak vernieuwd en asbest verwijderd en is bij groeibriljant de Waterloop op ‘t Loo een flinke uitbreiding gerealiseerd, inclusief een verbinding met het gemeenschapshuis met kinderopvang en de gymzaal.
Op het vlak van BSO en Opvang is er ook veel gewijzigd in vier jaar tijd: Buitenblij in Westerhoven is geopend, evenals sport-BSO Sportstuif op het terrein van RKVV Bergeijk. Atalenta is gefuseerd met een kinderopvangorganisatie en heeft bij de Waterloop nu ook een eigen Sport-BSO naast kinder- en peuteropvang. Luyksgestel heeft nog altijd de ruime keuze van opvang bij basisschool Klepper en bij Kiekeboe. Tot slot heeft Nummereen de innovatie van een beleef-BSO in het bos bij de Blokhut van Scouting Bergeijk. In 5 jaar tijd is er op deze dynamische markt enorm veel veranderd en keuze bijgekomen.
Naast al deze innovatie is de samenwerking tussen scholen, opvang en jeugdzorg belangrijk: eerder schreef ik al een column over de transformatie die daar nodig is. Enerzijds ‘normalisatie’, een lastig en voor iedereen anders interpreteerbaar begrip waarmee we hoofdzakelijk bedoelen dat we de gewone moeilijkheden in het leven niet meteen moeten medicaliseren. Anderzijds willen we een goede samenwerking tussen school en zorg wanner dit echt nodig is. Daarvoor hebben we met het traject Samen Doen mooie stappen gezet dankzij een jeugdzorg medewerker op school. Fijn voor ouders en leerkrachten vragen en zorgen.
Afgelopen donderdagmiddag zaten we weer, na vier jaar, met alle partijen om de tafel voor de herijking van het huisvestingsplan. Er zijn dan ook veel nieuwe ontwikkelingen en dankzij alle ontwikkelingen bij de kinderopvang ook nieuwe partijen. In ons nieuwe huisvestingsplan houden we rekening met de ontwikkelingen van de schaalsprong in de Brainport: tot 2040 zo’n 3000 woningen erbij. Voor de autonome behoefte worden die in alle dorpen gebouwd, de extra woningen vanwege de schaalsprong vooral in Riethoven en ‘t Hof. Moeten scholen meegroeien of moet er nog een nieuwe school bijkomen is één van de vragen die beantwoord moet worden. De gemeenteraad heeft het college de opdracht gegeven het voorzieningenniveau in Riethoven integraal te onderzoeken. De toekomstige huisvesting van de school is onderdeel van dat onderzoek en dat zal ook terugkomen in het huisvestingsplan. Ons vertrekpunt de actuele planning van de bouw van Kindcentrum Oost (Beatrix en Zonnesteen) en de renovatie van de Regenboog.
De komende maanden brengen we alles met de partners en de kennis van nu weer bij elkaar zodat de gemeenteraad het actuele beeld heeft en we voor Bergeijk nodige en mooie ambities kunnen vaststellen.