Goed rijgedrag belonen met geld voor de buurt

Twee vliegen in één klap. Je houden aan de maximumsnelheid voor een veiliger Bergeijk en daardoor ook nog geld sparen voor een goed doel in onze gemeente! Afgelopen vergadering ging de gemeenteraad mee in de VVD-motie om een nieuwe snelheidsmeter te gebruiken. Eentje die niet bestraft als je te hard rijdt, maar beloont bij goed gedrag. Bedoeling is dat de paal gaat rouleren door de verschillende dorpskernen. Waar de spaarcenten naar toe gaan, mogen de dorps- en kernraden beslissen.

De spaarpotpaal is ontwikkeld door het team verkeersveiligheid van de provincie Noord Brabant. Al meerdere gemeenten in onze provincie zetten de paal succesvol in. Zo is uit een proef in Helmond en Eersel gebleken dat de spaarpotpaal tot een kwart minder snelheidsovertredingen leidt.

Groene duim
Weggebruikers die zich aan de maximumsnelheid van 30 km/uur houden, zorgen automatisch voor geld in de spaarpot. Automobilisten die met de juiste snelheid langs de snelheidsmeter rijden, zien bij goed gedrag een groene duim op het scherm verschijnen en het gespaarde bedrag dat tevens direct zichtbaar is. Weggebruikers die te hard rijden, zien een rode duim. Een rode duim die naar beneden wijst, kan de volgende keer bij het passeren een groene duim worden door het rijgedrag aan te passen. Daarmee spaar je dan automatisch geld voor het goede doel. Daar wordt toch iedereen blij van!

Heb jij ideeën om op een effectieve en leuke manier onze dorpskernen verkeersluw te maken of te houden? Laat je horen.

Je kunt ons bereiken via t.jansen@bergeijk.vvd.nl of bel, mail of spreek ons aan.

Namens VVD-fractie
Twan Jansen