Hard werken, hard genieten, samen zorgen, zorgzaam samen!

In 2014 leerde ik de Kempen kennen, als invallend wethouder in Reusel – De Mierden. De jeugdwet, de WMO en de participatiewet moesten ingevoerd worden. Dat gingen we samen doen in de Kempen. En dat doen we nog steeds samen, met in elke gemeente de eigen accenten. Na een periode in Bladel (2017- 2018), ben ik nu alweer bijna twee jaar uw wethouder in Bergeijk. Wethouder voor Jeugd, Onderwijs, Zorg en Volkshuisvesting. En het bevalt hier zo ontzettend goed dat wij – ook mijn vrouw Tamara en dochters Sophie en Loïs met onze kippen en een gered zwerfkitten – afgelopen zomer naar Bergeijk verhuisd zijn. Wie wil hier nou niet wonen? De groenste, mooiste, bruisende en ondernemende en meest eigenwijze gemeente van de Kempen? Hard werken en hard genieten. Wij voelen ons hier helemaal thuis: dankzij een fijn huis, fijne buren, een hartelijke ontvangst van buurtvereniging De Nieuwstraat, een goede start op basisschool Beisterveld, bij TOS en Art4U, dankzij het gezellige centrum dat we sinds half december weer veel te lang hebben moeten missen en leuke zaken als Bij de Neut in Westerhoven waar onze meisjes zo graag komen. 

Zorgzaam samen 
De afgelopen jaren zijn voor ons allemaal bijzonder geweest. Ik moest me inwerken terwijl Nederland net dicht ging door de eerste lockdown. Daardoor kon ik helaas niet zoveel op pad als ik zou willen, maar als het eventjes kan spreek ik toch liever fysiek af dan digitaal. Voldoende uitdagingen: ondanks Corona is Bergeijk namelijk wel zo creatief mogelijk omgegaan met alle goede zorginitiatieven. Als het niet kan zoals het zou moeten, dan moet het maar zoals het kan. Dagbesteding Riethoven en Hoefzicht gingen Corona-aangepast door, zijn een succes en kunnen blijven. Samen aan Tafel in het Acquinohuis kreeg nieuwe financiering en kon ook behouden blijven. Datzelfde geldt voor de dorpsondersteuners die we hebben en houden in iedere dorpskern. Veel nieuwe kosten, ook voor de jeugdzorg waarvoor we nauw samenwerken met de regio Eindhoven. Daarom hebben we met succes ingezet op grip krijgen op het sociaal domein: kosten onder controle met behoud van kwaliteit. Bergeijk is tenslotte trots en zuinig op onze uitverkiezing tot Beste WMO Loket van Nederland.  

Behoud en beter onderwijs 
De burgemeester vertelt regelmatig hoe trots zij is op alle dorpen van de gemeente, elk met een eigen identiteit en met prachtige voorzieningen. Vandaar dat ik er trots op ben dat ook in alle kernen onderwijs blijft: basisschool Gerardus blijft open en zelfs het onderwijsprofiel is verstevigd. De gemeente investeert de komende jaren flink in goede schoolgebouwen: we starten met een renovatie bij de Beatrix en daarna de Regenboog. Onze scholen liggen er prachtig bij en dat doen we samen, dat is met het prachtige groene speelplein van de 100 jarige Sint Willibrordus (Riethoven) ook weer aangetoond!  

Meer en overal bouwen 
Heel Nederland heeft het over bouwen, bouwen, bouwen. In Bergeijk doen we het! En we blijven het doen: ruim 100 woningen per jaar, verspreid over alle dorpen. Het Vestiaprobleem hebben we vorig jaar samen opgelost! Maar we missen nog altijd betaalbare sociale huurwoningen en koopwoningen. Zowel voor starters als voor senioren, zodat doorstromen ook aantrekkelijk is. Dankzij Hooge Berkt fase II kunnen we op ’t Hof een inhaalslag maken. Ook in Riethoven, Westerhoven, Luyksgestel, ‘t Loo en op de Weebosch gaat gebouwd worden.  We bouwen bewust in elke kern, zodat de jeugd er een woning kan vinden en zodat het past bij de schaal, schoonheid en de sociale kracht van onze dorpen.  

Samen sterk
De VVD Bergeijk is er trots op hoe we in Bergeijk samen sterk zijn, ook als het door de Corona maatregelen niet mee valt. Trots op hoe de winkeliers de horeca door de lockdown helpen. Daar gaan we graag mee door. Met resultaten. Trots op wat goed is en aanpakken wat beter kan. Samen sterk in Bergeijk! 

Marko van Dalen, VVD Bergeijk