Sneller bouwen en regie in eigen hand. Dit ga jij merken van de nieuwe bouwplannen in Bergeijk

“Als we meer zelf aan het stuur zitten, dan kunnen we zelf regisseren.” Dat zei onze fractievoorzitter Twan Jansen tijdens de onlangs gehouden begrotingsvergadering. Hij doelde daarmee op het gezamenlijk ingediend voorstel om het geld dat gemeente Bergeijk dit jaar overhoudt, te gebruiken voor versnelling en meer regie in de bouwplannen. 

Het financiële plaatje van de gemeente Bergeijk ziet er goed uit. Daarnaast is er extra financiële steun van het Rijk in het vooruitzicht. In totaal hebben we €1,8 miljoen over in de begroting, wat neerkomt op ongeveer 36.000 briefjes van €50. Dat is best veel geld, toch? Geld dat we goed kunnen gebruiken bij de grote uitdaging waarvoor we staan en dat is de bouw van nieuwe woningen.

Grondaankopen door gemeente
Tijdens de laatste begrotingsvergadering diende VVD daarom een voorstel in voor meer grondaankopen door de gemeente. Gelukkig stemden alle partijen in en werd gezamenlijk gevraagd aan het college het budget voor grondaankopen voor woningbouw te verhogen. Nu is dit 2,5 ton en als het aan ons ligt, dan mag dit bedrag (flink) hoger. Door deze stap krijgt de gemeente meer grip op het bouwproces, in plaats van afhankelijk te zijn van externe projectontwikkelaars. Meer vrijheid dus om zelf te kiezen én dus minder vertraging in het bouwproces. 

Wat kan wél
Sowieso zijn wij ervoor om geld dat je overhoudt, niet in de reservepot te doen maar te besteden aan dingen die nodig zijn en dat is de bouw van nieuwe woningen. Als het aan ons ligt, zijn dat er 125 per jaar. Nu weten we allemaal dat er in de woningbouw grote uitdagingen zijn. Toch blijven wij daarbij kijken naar dingen die wél kunnen. Zoals andere woonvormen. Denk aan zogeheten zadelhuizen of microwoningen. Dit zijn snel te bouwen, betaalbare (prefab) woningen met name geschikt voor starters en mensen die graag kleiner willen wonen. In onze gemeente vind je daar al voorbeelden van in de nieuwe wijken Terlo, Bernardus en Tiliaans. 

Speeltuin op ’t Hof
Wat voor ons ook hoog op de agenda staat is plezierig wonen en recreëren in onze gemeente. Dat is niet alleen fijn voor onze inwoners maar ook voor de toeristen en daarmee voor onze horeca en winkels. Het centrum van Bergeijk wordt iedere dag leuker en als alles straks klaar is, hopelijk goed bereikbaar voor iedereen. Met voor ieder wat wils. Naast de nodige voorzieningen voor veilig verkeer en voldoende parkeerplaatsen, dienden wij daarom een voorstel in voor een speeltuin op ’t Hof (tussen de kerk en de kiosk). Zodoende kunnen de kinderen veilig spelen terwijl hun ouders genieten op de vele terrassen die Bergeijk rijk is. Gelukkig was ook CDA voor een speeltuin op deze plek en gaat het college aan de slag hoe dit kan worden gerealiseerd. 

Praat mee!
In de komende maanden staan deze en andere onderwerpen op de raadsagenda. Stuk voor stuk onderwerpen die jou direct aangaan. Jouw mening is voor ons dan ook van groot belang, ook als je geen VVD-er bent. Schuif daarom gewoon eens aan. Bijvoorbeeld bij een van onze fractievergaderingen. Op https://vvdbergeijk.nl/fractievergaderingen/vind je waar en wanneer je kunt deelnemen. Bellen of mailen mag natuurlijk ook altijd. 

Graag tot dan! Groet, Twan Jansen (VVD Bergeijk), t.jansen@bergeijk.nl.


Rectificatie:
Eerder stond in dit artikel dat het budget verhoogd was van 2,5 ton naar 1,5 miljoen. Dit was ons origineel voorstel.
In de Gemeenteraad is uiteindelijk besloten om 1,5 miljoen te verwijderen en geen bedrag te noemen. De keuze is gemaakt om het algemeen te houden en te onderzoeken voor een verhoging van dit budget.